fbpx
Skip to main content

The Day After je eerste yogales

The day after:

Handige tips voor de na-effecten van je yogales
Yoga is goed voor je. Waarschijnlijk is dat ook de reden waarom je bent begonnen met lessen bij Dianamisch. Maar het kan zijn dat je je de eerste dag(en) na je yogales niet helemaal topfit voelt. Daar moet je niet van schrikken, want er gebeurt veel met je lichaam en geest tijdens de yoga. Gelukkig heb ik tips voor je waarmee het ongemak beperkt kan worden.

Spierpijn

Zeker bij de pittige yang-variant van yoga is spierpijn bijna niet te voorkomen. Eigenlijk is dat een goed teken. Met yoga activeer je je lichaam op een andere manier dan je gewend bent. Je spieren reageren daarop met spierpijn. Maar soms is het wel even doorbijten, zo’n zeurend gevoel en die stramme ledematen. De beste remedie? Houd je lichaam warm, bijvoorbeeld met hotpacks, een warme douche of een lekker warm, ontspannend bad. Door de warmte krijg je een betere doorbloeding en zullen je spieren eerder herstellen. Verder helpt het ook om rustig te blijven bewegen, zodat afvalstoffen makkelijker worden weggewerkt. Maar overdrijf het niet: gun je lichaam rust, zodat het spierweefsel volledig kan herstellen.

Hangerig

Je voelt je “een beetje meh”. Nergens zin in, erg moe. En opeens slaat die verkoudheid toe die een beetje zat te sluimeren. Hier hoef je niet van te schrikken; ook dit is een na-ijleffect van je yogales. Door het stretchen zijn allerlei afvalstoffen vrijgekomen in je lichaam, die moeten worden afgebroken of afgevoerd. Daar is je lichaam nu druk mee bezig en dat vraagt energie. Help je lijf een handje door veel water te drinken, zodat de afvalstoffen je lichaam makkelijker verlaten. Je voelt je dan al snel een stuk beter.

Slapen

Na een yogales ben je meestal heel ontspannen en slaap je als een blok. Maar soms krijg je het tegenovergestelde en lig je na de les nog een beetje te stuiteren in je bed. Gebruik dan deze ademhalingsoefening: ga plat op de rug liggen met een hand op je buik en een hand op je boerst. Haal 5x diep adem en besteed daar bewust aandacht aan. Merk hoe je borst omhoog gaat bij het inademen en weer daalt bij de uitademing. Je zult merken dat je hier lekker rustig van wordt.

Lekker doorgaan!

Over het algemeen heeft yoga een positief effect op de meeste mensen en merken ze dat ze zowel fysiek als mentaal veel steviger worden. Gun jezelf de tijd om te wennen aan de nieuwe bewegingen, andere manier van ademhalen en diepere bewustwording. Meestal gaat het iedere les makkelijker en merk je alleen nog maar positieve veranderingen in je lichaam en geest. Heb je klachten die hier niet tussen staan of gaan je ongemakken alsmaar niet weg? Bespreek het met me, dan help ik je graag.