fbpx
Skip to main content

Wat is
Yoga Nidra

In een uur het effect van vier uur slaap?

Yoga Nidra betekent letterlijk ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’. 

Het is een manier om bij te tanken, bijvoorbeeld na een korte nacht. Je doet de oefeningen niet alleen om beter te slapen, maar ook om zichzelf overdag te resetten. Je krijgt er een leeg hoofd van, het maakt je helder en het helpt je als je een drukke week hebt gehad met veel deadlines. Maak er juist dan tijd voor.

Helpt bij herstel

Je lichaam ontspannen en herstellen wordt een totaal nieuwe beleving met Yoga Nidra. Begeleid door de docent kom je gemakkelijker in een diepe ontspanning. Bij het beoefenen van Yoga Nidra ‘pendelen’ lichaam en geest heen en weer tussen ontspanning en halfslaap.

Leer rust te creëren voor jezelf

Met de stem die je begeleidt tijdens de Nidra leer je de rust te vinden die helpt je te ontspannen en te herstellen. 

Geschikt voor iedereen

Twijfel je omdat je het idee hebt dat je te onrustig bent? Veel van onze deelnemers ervaren dit in het begin. Na een paar keer ervaren en dit te beoefenen verheug je je alweer op de volgende Yoga Nidra les.

Hersenactiviteit en rust

Yoga Nidra is een ontspanningsmethode. Tijdens de oefening bevindt de hersenactiviteit zich voornamelijk in het alfa-domein. Daar ontspan je. Tijdens de oefening kun je deze ontspanning goed waarnemen. Je gedachtestroom komt tot rust en in het lijf treedt een gevoel van zwaarte op.

Yoga Nidra is tegelijkertijd ook activerend, in die zin dat je je erna lichamelijk en geestelijk fris en helder voelt. Tijdens de oefening komt de hersenactiviteit dan ook in het thèta-domein. Dit gebeurt precies op het moment dat je de voelt dat je wegzakt in de slaap, of dat je een deel van wat er gezegd wordt niet meegemaakt hebt. Dan bevind je je in de halfslaap van de thèta-fase. Tijdens die momenten haal je slaap in.

Hoe is de Yoga Nidra opgebouwd?

Yoga Nidra is zo opgezet dat je door de helder gestructureerde aanwijzingen helder wakker blijft en helemaal geen gelegenheid krijgt om in een diepe slaap weg te zakken.

Door de bijzondere opbouw van de begeleidende tekst pendel je hier uitsluitend tussen de alfa- en de thèta-fase heen en weer, zonder in de delta-fase van de diepe slaap te komen.

Voor wie

Geschikt voor

Yoga Nidra is voor iedereen geschikt. Heb je moeite met liggen op je rug. Je kunt dit altijd aanpassen. Wij helpen je.

Wanneer

rooster
  • Vrijdag 19:15 uur

Team

Docenten
  • Diana Soijo

Contra-indicaties

niet geschikt voor
  • Geen contra-indicaties