fbpx
Skip to main content

Google G-Suite privacy

De vraag: hoe zit het met privacy?
Als er een onderwerp is waar wij vaak vragen over krijgen, dan is het wel het onderwerp privacy en Google. Dit is de reden van deze pagina. Wil je liever de pagina van Google zelf bezoeken over privacy en veiligheid? Dat kan. Hieronder lees je een samenvatting.

Het eigendom van je data
De kern van het privacy beleid van Google is het volgende: jij blijft de eigenaar van jouw data. En dit is de juridische grondslag die verklaart waarom Google een ander geen toegang mag geven tot jouw data. De data is eenvoudigweg niet van Google zelf. Google faciliteert het vasthouden van je data, maar het eigendom blijft bij jou. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze hoofdregel en daar gaat Google op de volgende manier mee om.

Patriot act en aanverwante zaken
Meer dan eens krijgen wij de vraag of de Amerikaanse overheid bij je gegevens kan komen. Nu is dat technisch gezien niet onmogelijk, echter moet er aan de volgende drie voorwaarden in het geval van de Patriot act (die inmiddels al weer vervangen is) voldaan worden:

  1. De betreffende organisatie moet in het eigen land als terroristische organisatie aangemerkt worden
  2. De betreffende organisatie moet in Amerika als terroristische organisatie aangemerkt worden.
  3. Een federale rechter (dat is het hoogste orgaan) moet toestemming hebben gegeven.

En pas dan, en alleen dan, zal Google aan jou aangeven dat er een verzoek tot toegang tot jouw data aangevraagd is. Punt 1 zal voor de grootste blokkade zorgen. Het gedetailleerde verhaal hieromtrent met alle mogelijke andere opvraag-scenario’s, kun je hier vinden.

Twee soorten gebruikersovereenkomsten
Er zijn twee soorten Google accounts. Gmail en G Suite (voorheen Google Apps).

Overeenkomst type 1 – geen SLA

  • Gmail – gratis

Overeenkomst type 2 – wel SLA

  • G Suite Basic (voorheen: Google Apps for work) – betaald
  • G Suite Business (voorheen: Google Apps Unlimited) – betaald
  • G Suite Education (voorheen: Google Apps for Education) – gratis onder voorwaarden
  • G Suite Non Profit (voorheen: Google Apps for Non-Profit) – gratis onder voorwaarden

Power Flow gebruikt de G Suite Business. Alle G Suite versies hebben dus dezelfde SLA (Service Level Agreement) overeenkomst. Er geen zijn ‘enterprise’ versies. Er is 1 type overeenkomst die gebruikt word in alle G Suite versies. De details van het SLA kan je hier vinden.

Je kunt de hele overeenkomst hier vinden.

Tenslotte heeft Google heeft een uitgebreide pagina met de veelgestelde vragen over privacy gemaakt. Deze kun je hier vinden.